Bithumb Global Borsa İncelemesi
2014 yılında Güney Kore merkezli kurulan Bithumb, yıllar boyu sadece Asya/Pasifik ülkelerine hizmet vermeyi tercih etti. Temel hedefine aldığı Asya pazarı sayesinde 2017’nin sonlarına gelindiğinde kripto para dünyasının Asya’daki en büyük temsilcisi konumuna ulaşan Bithumb, bu başarısını lokal olarak insanların Bitcoin yerine Bithumb’u Google üzerinden daha çok aratmasıyla da perçinledi. Popülaritesi 2017 sonlarına doğru iyice artan kripto para ticaretinde Asya’daki rolünü fazlasıyla yerine getirdiğini düşünen Bithumb yetkilileri globalleşen dünyaya ayak uydurmak ve yeni pazarlara açılmak amacıyla 2019 yılının mayıs ayında ‘’Bithumb Global’’ borsasını hizmete açtılar. Peki nedir bu Bithumb Global, diğerlerinden farkı nedir? Cevabı yazımızın devamında.
Bithumb Global, şirket çatısı altında toplanmış; Bithumb Borsa, Bithumb Zincir, Bithumb STO, Bithumb OTC diye sıralayabileceğimiz 8 farklı ekosistemdeki toplam 14 farklı üründen yalnızca birini oluşturuyor. 80’den fazla kripto para biriminin 100’ün üzerinde işlem çiftiyle alınıp satılmasına imkan sağlayan Bithumb Global, Türkçe de dahil olmak üzere toplamda 8 farklı dile göre ayarlanabilen website tasarımıyla global bir borsa olma yolundaki en büyük gerekliliği şimdiden karşılamışa benziyor. Borsayı tanımlarken kullandıkları ‘’Hızlı-Güvenli-Gizli’’ üçlemesi de günümüz kullanıcılarının olmazsa olmazlarını karşılamak için birebir.
Peki nasıl trade imkanı sunuyor Bithumb Global?
Borsadaki İşlem Pariteleri ve Kullanımı
Bithumb Global borsası, kendi özelinde 3 farklı yolla al-sat yapmaya elverişlidir. Bunlar sırasıyla Spot, Margin ve Smart Token trade’leri olarak sıralanabilir.
Spot işlemler başlığı altında BTC/TRY ve USDT/TRY de dahil olmak üzere 100’den fazla işlem çifti bulunmaktadır ve en az 0.0001 BTC değerinde işlem yapılabilmektedir. 0.1%’lik Maker ve Taker komisyon ücretleri ise mevcut piyasa ortalamasıyla eşdeğer bir seviyededir.
Margin işlemlerde 8 farklı paritede 10X kaldıraca kadar pozisyon açmak mümkün.
Smart Token bölümü ise diğer borsalarda karşılaşmadığımız cinsten olmasıyla dikkat çekiyor. Bu kısımda kullanıcılar 7 farklı işlem çiftinde al-sat yapma imkanına sahipler. Smart Token denilmesinin sebebi, aslında bu tokenlerin 1X Short tokenleri olma özelliğidir. Yani bu bölümde kullanıcılar için ellerinde doğrudan USDT tutmaktansa onu da değerlendirebilecekleri olanak sağlanmış görünüyor. Smart Token ve ticareti hakkında detaylı bilgiler için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Kredi Kartı ile Kripto Para Satın Almak ve Türk Lirası Yatırma
Günümüzde yurt dışı merkezli borsalardan kripto para satın alabilmenin yegane yolu ‘’Kredi Kartı’’ yapılacak satın alımlardır. Bu konuda Bithumb borsası kullanıcılarını birkaç merkeze mahkum etmiyor tam aksine ödeme yöntemi olarak 21 farklı metod sunmaktadır. 17 farklı kripto para biriminden istediğinizi ‘’Buy Crypto’’ satın alabilirsiniz.
Kredi Kartı ile Türk Lirası olarak borsaya deposit yapmak şu an mümkün değil ancak Bithumb’a doğrudan Türk Lirası yatırabilirsiniz. Banka havalesi veya AdCash aracılığıyla gerçekleştirebilecek bu işlemlerden ortalama 3% komisyon alınmaktadır. Türk Lirası dışında yatırılabilen tek itibari para olarak da ayrıca Rus Rublesi göze çarpmaktadır. Detaylara ulaşmak için ilgili sayfaya göz atabilirsiniz. Çoğu borsada göremediğimiz doğrudan Türk Lirası yatırma işlemlerinin açılması Türkiye pazarının Bithumb için ne kadar önem arz ettiğinin de bir başka göstergesi olarak beliriyor.
Mining, Staking ve Staging
Bithumb, kullanıcılara sunduğu ticaret çiftlerinin yanı sıra başlıkta belirttiğim 3 farklı yöntem aracılığıyla da kazanç fırsatı yaratıyor. Bithumb ekibi tarafından dikkatlice seçilen projeler sayesinde yüksek yüzdeli kazanma fırsatı ayağımıza kadar gelmiş oluyor.
Mining kısmı sadece Bitcoin veya Ethereum gibi majör kripto para birimleri için değil daha çok potansiyel görülen projelerin de üzerinde çalışıldığı bir bölüm olarak karşımıza çıkıyor.
Staking bölümü; 30, 60 veya 90 günlük periyotlar içinde borsadaki kullanıcıların tokenlerini kullanıp tekrardan onlara kazanç sağlamasıyla biliniyor. Yine burada da yenilikçi projelere yol açılmış gözüküyor.
Staging kısmı ise diğer borsalarda göremeyeceğiz bir özellik. KYC doğrulamasını tamamlamış ve diğer yükümlülükleri yerine getirmiş kullanıcılar arasından çekiliş yapma usulüyle ödül dağıtımı gerçekleştirilmektedir.
Güvenlik ve Diğer Tedbirler
Günlük 5 BTC değerindeki kripto para çekim işlemleri için KYC doğrulamasını gerçekleştirmenize gerek yok. Ancak borsa tarafından düzenlenen birçok event ve yarışmaya katılmak için KYC 2 doğrulamasını tamamlamak şart koşulmuş durumda. Bunun yanı sıra; API, fon şifresi, video doğrulaması gibi uzatabileceğimiz bir liste halinde de diğer güvenlik tedbirleri mevcut.
Son Sözler…
Ruble ve USDT paritelerinin dışında sadece TRY işlem çiftinin de bulunması aslında borsa yönetiminin Türk pazarına gösterdiği önemi de az çok belli ediyor. Böyle bir ortamda biz Türklerin de yeni borsa önerilerine açık olmamız gerektiğini hatırlatıyor, kayıt linkini de şuraya bırakıyorum.
Türk Telegram Grubu için tıklayınız.
Türk Twitter hesabını takip etmek için tıklayınız.