ValueFi Hakkında Geniş Kullanıcı Rehberi

Eren YILMAZ
3 min readJan 10, 2022

Merkeziyetsiz finans veya kısaca DeFi; bankacılık, yatırım uzmanlığı ve ticaret hizmetlerini gölgede bırakmak amacıyla blok zincir üzerine inşa edilmiş araç ve hizmetleri kullanarak geleneksel finans yapısını ortadan kaldırmayı amaçlayan ve hızla büyüyen bir sektördür. Esas olarak tüm dünyadan katılımcıların herhangi bir engele uğramadan finansal sistem araçlarının serbestçe kullanılmasını amaçlar. Bundan 13 sene önce 2009 yılında ortaya çıkan Bitcoin fikriyle beraber doğan DeFi, son zamanlarda iyice popülerlik kazandı.

Bu metin; günümüzdeki popüler DeFi uygulama örneklerini, şu an için önümüzdeki en büyük sorunları ve ValueFi uygulamasının bu ekosistem içerisinde kendine yer açmak neleri amaçladığını anlatır.

Günümüzde DeFi Uygulamaları

Bitcoin öncelerde merkeziyetsiz, kişiden kişiye dijital ödeme ağı olarak tasvir edilmişti. Bu düşünce günümüzde de geçerliliğini korusa da şu an için Bitcoin, daha çok değer saklama aracı olarak görülmektedir. Bu nedenle ekosistem içerisinde hem daha esnek hem de geleceği şekillendirme ihtimali daha yüksek bir protokole ortam sağladı: Ethereum. Ethereum, Bitcoin’den farklı olarak kendi üzerine çeşitli protokol ve uygulamaların inşa e dilmesine izin verdi ve bu da aslında DeFi’nin yükselişini sağlayan ana etmen oldu. Ethereum’u telefonunuzun iOS veya Android işletim sistemi gibi hayal ederseniz DeFi, ana ekranınızda var olan mobil uygulamalar olarak düşünülebilir.

DeFi ile geleneksel finans sistemi arasındaki en temel fark, kullanıcı ile servis sağlayan arasında herhangi bir 3. aracının olmamasıdır. DeFi dünyasında 3. partinin karşılığı artık akıllı sözleşmelerdir. Bu sayede aracıya duyulan güvene ve izne ihtiyaç duymadan isteyen herkes bir tıkla DeFi’nin parçası haline gelebilir.

Mevcut Sistemin Sorunları

Blok zincir ekosisteminde neredeyse yeni çıkan her proje, yeni bir soluk getirip inşa etmek yerine daha önceden inşa edilmiş diğer protokollerin fikir olarak aynı, kullanıcı ara yüzü olarak değişik versiyonu olarak karşımıza geliyor. Yeni bir fikir üretememenin yanı sıra yeni bir fikre sahip geliştiriciler ise ya işlem maliyetlerinin altından kalkamıyor ya da beraberinde çalışacağı teknoloji firması ararken deneyim eksikliği gibi sebeplerden ötürü havlu atıyor.

Blok zincir dünyasında adını duyurmuş kişileri işe alıp hem güven tesis etmeye çalışan hem de kullanıcı dikkatini yakalamak için çabalayan kişiler ise start-up proje sahibi olduklarından önemli noktalara erişemeden dahi hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

ValueFi Nedir? Şu Anki Düzen İçinde Kendine Nasıl Yer Açmayı Planlıyor?

ValueFi (Value Finance) birincil olarak Value Finance ekosistemini yaratmayı amaçlar. Bu kapsamda önceden üretilmiş bir projeye eklenmek yerine kendileri için yepyeni bir dünya yaratma amacıyla ürünler tasarlar, farklı projelere hizmet sunar ve yaygın olarak blok zincir adapte olmasında katkı sağlarlar.

ValueFi; sadece tek bir blok zincir üzerinde değil birden fazla popüler zincir üzerindeki proje ile bağ kurmayı, onlara servis sağlamayı, kendi platformları bünyesinde ilerlemelerini amaçlar. Daha çok projeye akıl danışmanlığı sağlamak amacıyla ValueFi yalnızca BSC ağıyla sınırlı değildir. Bunun haricinde Ethereum ve KSM zincirlerinde de etkinlik göstermektedir.

Her kripto para projesinin olduğu gibi ValueFi’nin de kendine özgü bir tokeni bulunmaktadır. $VFT sembolüyle bilinen bu tokenin toplam arzı 400.000.000 olarak belirlenmiştir. 60 milyon adet $VFT satış için ayrılsa da toplam arzın 21%’i Pancakeswap likiditesine eklenmek üzere korunmaktadır. Detayları aşağıdaki gibi şekillenmiştir.

Proje hakkında daha detaylı bilgilere erişmek isterseniz aşağıdaki sosyal medya hesaplarından herhangi birine ulaşabilirsiniz.

Website: https://valuefinance.io/

Discord: https://discord.gg/DRrWD6yQbt

Telegram: https://t.me/ValueFichat

Twitter: https://twitter.com/valuefinance_

*Bu metinde yer alan herhangi bir ifade hiçbir yatırım tavsiyesi içermemektedir. Bu çevirinin oluşturulma amacı Türk kripto para topluluğuna ValueFi ve ürünleri hakkında farkındalık yaratmaktır.

--

--